söndag 9 oktober 2011

Och TV-debattens stora förlorare är ...

... SVT.

Söndagkvällens stora TV-debatt mellan riksdagens partiledare blev ett antiklimax. Efter att oppositionen lagt fram sina budget förslag var det upplagt för en intensiv debatt om Sveriges framtid för första gången sedan valet. Det hade verkligen varit på tiden. Tyvärr schablade SVT bort den möjligheten, vilket är synd - inte minst för alla tittare.

SVT borde ha insett hur kontroversiellt deras förslag till placering var på egen hand. Ända sedan valet har det pågått ett svarte-petter-spel mellan regeringen och de rödgröna om var SD hör hemma. Reinfeldt älskar att klumpa ihop SD och de rödgröna och försitter aldrig ett tillfälle att göra det. Det är förstås viktigt för regeringen att försöka få det att se ut som att SD står på de rödgrönas sida - inte minst för att försöka spela bort det faktum att regeringens fortsatta existens ytterst är beroende av SD. Vi har en väldigt svag regering idag och den dag SD på allvar börjar rösta emot regeringen - hittills har det bara skett i några få undantagsfall - kommer Reinfeldt att tvingas lämna in sin avskedsansökan. Ett nyval är inte alls så avlägset som somliga tycks tro. Att placera SD tillsammans med de rödgröna partierna trots att SD alltså i upp emot 90% av voteringarna har ställt sig bakom regeringen innebär alltså att SVT spelar regeringspartierna i händerna. Reinfeldt skulle älska att med en svepande handrörelse mot motståndarsidan tala om den "samlade oppositionen" med SD och de rödgröna.

Det här ligger naturligtvis inte i vare sig Socialdemokraternas eller Vänsterpartiets intresse. Även om frågan kanske inte hade varit avgörande under kvällens debatt, kommer den att bli allt mer brännande ju närmare valet vi kommer. Jag förstår mycket väl att S och V inte vill ihopklumpade med SD vid slutdebatten inför nästa riksdagsval. Därför tycker jag att man gör helt rätt som tar striden nu - har man väl accepterat det en gång är det svårt att ändra på senare.

Det märkliga är att SVT inte kunde ta till sig denna kritik ens då företrädarna för oppositionen påpekade detta. Kanske trodde man att Juholt och Ohly var så desperata efter publicitet att de inte skulle våga backa ur - där hade SVT uppenbarligen fel. Nu har man målat in sig i ett hörn och det ska bli intressant hur man kommer att hantera nästa partiledaredebatt. Det är svårt att se hur SVT ska kunna ta sig ur denna sits utan att tappa prestige nu när det står klart att S och V inte ställer upp på vad som helst.

Än värre är förmodligen att det här schabblet skadar SVT:s trovärdighet. I slutändan är det naturligtvis inte hållbart att arrangera partiledardebatter där bara delar av oppositionen känner att de kan medverka. Det känns också märkligt att höra SVT självt försöka skildra en konflikt där man själv utgör den ena parten. Att bjuda in sina egna politiska experter och låta dem förklara hur obergripligt Juholts och Ohlys beteende känns väldigt billigt.

Tjänar då Juholt och Ohly på detta? Nej, knappast nu. Men på längre sikt tror jag att det var en nödvändig strid. Det måste bli tydligare att högerns regeringsmakt ytterest vilar på ett högerextremt parti. SD är inte och kommer aldrig att bli en del av en rödgrönt regeringsalternativ.

Annars var det märkligt hur pass slätstrukna regeringsförträdarna var. Jag var lite rädd att de skulle få fritt spelrum nu när både Ohly och Juholt valde att stanna hemma, men till min stora glädje steg Romsson verkligen fram och tog för sig. Det var imponerande att hon lyckades gå så hårt åt både regeringen och SD alldeles på egen hand. Med ytterligare understöd från en skicklig retoriker som Juholt och en ny, förhoppningsvis lika skicklig, vänsterledare måste nog regeringen förbereda sig på mycket svettiga debatter framöver. Hoppas att det inte dröjer för länge bara ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar