fredag 25 februari 2011

Sådan är kapitalismen, Björklund

Efter en rad avslöjanden om misskötsel av friskolor har utbildningsminister Jan Björklund medgett "en viss naivitet från borgerligt håll i synen på friskolor". Björklund säger vidare att "det finns flera tecken på att vinst går före kvalitet".

Om det är så att Björklund eller någon annan på högerkanten trodde att kvalitet någonsin skulle gå före vinst i ett privat företag, är "en viss naivitet" en klar underdrift. I ett kapitalistiskt system är det övergripande målet aldrig att åstadkomma bästa möjliga kvalitet, utan att generera maximal vinst. Det är det som är kapitalismens kärna. Om Björklund inte har det klart för sig, undrar man vad han egentligen har att göra i Sveriges regering. Varför tror han att en riskkapitalist ger sig in i friskolebranschen?

Ibland kan marknadsmekanismerna fungera bra och stimulera ökad kreativitet och produktivitet. Kvalitet kan i vissa fall bli en följd av strävan att öka vinsten, men kvalitet följer inte av nödvändighet och den kommer aldrig någonsin att bli överordnad vinsten. Det är just därför som vinstdrivande skolor är ett problem. När det gäller utbildning bör varje krona som vi kan avvara gå till att höja utbildningskvaliteten - inte till aktieutdelningar och riskkapitalister. Sverige har inte råd med att så många ungdomars utbildning schabblas bort på det här viset.

Vad ska man säga? "Det finns flera tecken på att vinst går före kvalitet." Ja, herr minister, sådan är kapitalismen ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar