måndag 20 september 2010

C och KD är valets stora förlorare

Jag börjar med det självklara så är det sagt: valet 2010 var tveklöst ett bakslag för de rödgröna och då inte minst för Socialdemokraterna. Det var mycket länge sedan Sverige hade ett så litet socialdemokratiskt parti. Om man dessutom har 2006 års dåliga resultat i åtanke är det berättigat att kalla det ett katastrofval. Ändå är Socialdemokraterna inte självklart de stora förlorarna.

Problemet är att man hela tiden jämför procentenheter utan att ta hänsyn till partiernas storlek. En nedgång med 4.2 procentenheter för Socialdemokraterna är trots allt inte detsamma en som motsvarande nedgång för exempelvis Centerpartiet, vilket nästan skulle raderas ut i sådana fall. För att få en mer balanserad bild måste man också ta hänsyn till partierna storlek. Om vi således ställer partiernas resultat i relation till 2006 års resultat ser förändringarna ut på följande sätt (kom ihåg att det är procent nu och inte procentenheter):

V: -5.1%
S: -12%
MP: +39%
C: -17%
FP: -5.3%
KD: -15%
M: +15%
SD: 97%

Med detta perspektiv är Centerpartiet och Kristdemokraterna valets stora förlorare. De har förlorat 17% respektive 15% av det stöd de hade 2006. Centern har alltså förlorat nästan var femte väljare från 2006 (totalt sett) - och då ska man komma ihåg att det troligtvis förekommer en del stödröstning inom det borgerliga blocket. Socialdemokraterna kommer dock inte långt efter med 12%, vilket i absoluta röster förstås är mycket mer, men i proportion till hur många röster man hade 2006 har man trots allt förlorat en mindre andel än både Centern och Kristdemokraterna. Till exempel: om Socialdemokraterna hade gjort ett lika dåligt val som Centerpartiet skulle Socialdemokraterna bara ha strax över 29% och Moderaterna hade då varit det största partiet. Även om Socialdemokraterna må ha goda skäl att tillsätta en haverikommission när de förlorat mer än var tionde väljare från förra valet, finns det andra partier som har goda skäl att göra detsamma.

Valets stora vinnare är förstås Sverigedemokraterna som nära nog lyckas dubblera sitt stöd - en ökning med 97% jämfört med 2006. Moderaterna som näst Sverigedemokraterna framställs som valets stora vinnare har dock bara ökat sitt stöd med 15%. Miljöpartiets framgångar är då mer än dubbelt så stora: +39%. Man ökar förvisso bara med 2 procentenheter, men för Miljöpartiet som tidigare bara hade ett stöd på 5.2% skulle jag hävda att det är en mycket större framgång än Moderaternas ökning.

Nu avgörs emellertid valet inte av procentuella ökningar utan av det faktiska antalet röster, men i eftervalsanalysen är det viktigt att också hålla den bild jag presenterat här i minne. Man kan inte bara titta på procentenheterna. Men hur man än vänder och vrider på siffrorna är Mona Sahlin idag en förlorare - precis som hon sedan länge presenterats i många medier - men hon är inte den enda. Frågan är nu om det här kommer att leda till en mosa-Maud-kampanj eller en göra-Göran-till-loser-kampanj i pressen eller om mosa-Mona-kampanjen kommer att fortsätta som tidigare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar